Biografi for: Carl Friedrich Klöppel
Der er oprettet et Klæbel privatarkiv i Københavns Stadsarkiv og kan ses på www.starbas.net
Faderen døde blot 3 år og moderen 7 år efter hans fødsel, så han voksede formentlig op hos en onkel.
Kbh. Stadsarkiv, Snedkerlauget nr.5 (Kbh.Stadsarkiv), protokol af 1749 til 1794 , pag.144a, kopi hos Erik Sodemann:
"Anno 1784 den 10 Augustus var Oldermanden og de 4 Qvartals Mestre forsamlede efter Snedkersvend Carl Fridrich Klöppel hans Begjæring for at ville gaa paa sit Mesterstykke og som han viste Rigtighed for sig at have lærdt Professionen saa blev han saadant bevilliget og bleve saa hans Stykmestre udmeldt, som skulde forfærdige Maalet til hans Mesterstykke. For det øvrige lovede han at vilde lige med de andre Mestre holde sig til de kongelige og øvrige Laugs Anordninger efterretteligen saavel de nuværende som tilkommende og deltage i Laugets nuværende og herefter paakommende Indtægter og Udgifter intet undtaget i nogen Maade, og derpaa gav en Kiendelse til Lauget af 5 Rdl. og underskrev egenhændig det indgaaede/Carl Friedrich Klöppel".
I samme Protokol 10 Sept.1789 i Anledning af en Klage over Mester Høyers Opførsel, blandt 16 Underskrifter med tydelig Haandskrift: C.F.Klöppel.
I Liigkassens Protocol noteres, at han betaler første gang 29 Juli 1785 og det ses, at Begravelsespenge er udbetalt 17. Februar 1804.
Borgerskab 2 Feb 1785 under navnet Kleppel ".. vandt Borgerskab hos Snedker i Lauget" (Kbh.Stadsarkiv).
FT 1787 bor han og har forretning i Grønnegade 232. Han er 34 år (benævnt Frederik), Johanna 25 og hendes 2 døtre af 1. ægteskab, Karoline 4 og Anne 2 år. Familien bor på adressen til i hvert fald 1794.
FT 1801 bor familien til leje hos melhandler Johan Gabriel Messmann, Adelgade 206 (senere 6), hvor han fejlagtigt er noteret som 50 år! Hjemme er Johannas datter af 1.ægteskab Ane (Anne) Marie, 11 år samt de fem sønner med Johanne Marie. Carl benævnes Frederik Klæbel.
Skatte- og mandtalslister: han er ikke registreret i 1780, hvorefter der er et hul indtil 1794, hvor han er registreret i Grønnegade no.246, næring 1/4 Rdl. Han er død inden den følgende registrering i 1800/1801.
Det er ikke lykkedes at finde hans dødsbo. Hof- og Stadsretten har ingen noteringer herom i 1801. Vi må formode, at Johanne har siddet i uskiftet bo, og der således ikke er foretaget en boopgørelse på dette tidspunkt. For i 1817 bliver Martin Immanuel myndig og overtager forretningen, men heller ikke på dette tidspunkt har vi fundet noteringer. Ifølge kyndige på LAK kan det forekomme, at en persons dødsbo har undgået de ihærdige myndighedernes opmærksomhed. Johanne eget dødsbo har ingen større værdier.
Københavns Snedkerlaug, Klagemål vedr. Mester Høyers opførsel, 10.sept.1789.
Medunderskriver er Carl Friedrich Klöppel
Kilde: Københavns Stadsarkiv, Snedkerlauget nr. 5.
####################################################################
Anno 1789 den 10de Septr. var Dobbelt Amt, efter nogle Mesteres klagemaal, at de ikke her kunde nyde den elskende Roelighed og freedelige Fornøjelse, som de ønsker sig, naar de kom her paa deres Laugshuus tilsammen for at afgiøre et og andet med hverandre, formeedelst Mester Sn. Høyers opførsel imod dem med spitzfindige Talemaader og øvrige slette udtryk, hvoraf saa ofte forargelser opkommer, at de skyer for at komme tilsammen af saadan aarsager. Saa for at forebygge alt saadant onde og faae en Endelighed herpaa er i dag fast besluttet: at hand med Lauget indgangne Leje Contract saavidt denne Post vedkomme, - saavel som alt i øvrigt - skal holdes og efterkommes om ikke i den stærkeste grad - da han ellers naar Klagemaale over ham om dette indløb, skulde strax udfløtte uden nogen foregaaende opsigelse -.
Thannen Nikolai Stern Hjallundt H. P. Bentzen
Oldermand H. Esmann Joh. I. Lutze Diederich Thien
C. F. Graubner L. P. Helien N. Kasting C. Lehmann
C. Tramborg A. Lindstrøm I. G. Hertz og I. A. Enghøj
C. F. Klöppel
Doc/slægter/Klæbel slægt/Kbh.Snedkerlaug. Høyer, Klöppel 1789
24. marts 2014/erik sodemann
Københavns Snedkerlaug, Carl Friedrich Klöppels mesterstykke 10.aug.1784.
Kilde: Københavns Stadsarkiv, Snedkerlavet nr. 5.
##################################################################
Anno 1784 den 10de Augustus var Oldermanden og de 4 Qvartal Mestre forsamlede efter SnedkerSvend Carl Friedrich Klöppel hans Begjæring for at ville gaa paa sit Mesterstykke og som han viste Rigtighed for sig at have lærdt Professionen saa blev han saadant bevilliget og bleve saa hans Stykmestre udmeldt, som skulle forfærdige Maalet til hans Mesterstykke. For det øvrige lovede han at vilde lige med de andre Mestre holde sig til de kongelige og øvrige Laugs Anordninger efterretteligen saavel de nuværende som tilkommende og deltage i Lavets nuværende og herefter paakommende Indtægter og Udgifter intet undtaget i nogen Maade, og derpaa gav en Kiendelse til Laugets af 5 Rdl. og underskrev egenhændig det indgaaede.
Carl Friedrich Klöppel
Kbh. Snedkerlaug, C.F.Klöppels mesterstykke 1784/doc/slægter/Klæbel slægt
e.sodemann/24. marts 2014